Alumnes durant l'entrevista al Jordi Cerdeira. Font de la imatge: Gemma Sánchez

Jordi Cerdeira: “No canviaria l’ensenyament per aquesta afició de l’ornitologia”

El Jordi Cerdeira és actualment cap d’estudis de secundària de Creixen Povill Olesa. A més, és professor de ciències naturals, biologia i física i química. Entre les seves aficions destaca l’interès per l’ornitologia.

Jordi, en primer lloc, gràcies per accedir a respondre les preguntes de Creixen Povill Report. Per començar, explica’ns quan vas començar a interessar-te pel tema de  l’ornitologia.

Doncs no me’n recordo, perquè des de sempre que m’han agradat els animals en general, i sobretot els ocells. Des de molt petit anava mirant tota mena de “bitxos” i estudiant-los molt.  

Què és el que més t’agrada d’aquest hobbie? 

El que més m’agrada és la natura, tot el que sigui mirar-la, estudiar-la, veure diferents animals, observar com es comporten, què fan… Tot això des de sempre m’ha agradat. No hi ha un motiu exacte, crec. Simplement m’agrada, m’ho passo bé. 

Hem llegit a “La notícia del dia” unes dades que ens han deixat ben sorpresos. Hem vist que l’activitat humana i el canvi climàtic -també produït per l’acció de l’home- han destruït l’hàbitat natural de milions d’aus que podrien desaparèixer ben aviat. Estaves al cas d’aquest fet?

Sí, de fet, fa molt de temps que està passant. És un dels problemes que actualment pateix el planeta: a mesura que augmenta la població, anem augmentant els nivells de contaminació. És un efecte de la sobrepoblació. I encara els ocells són dels que en surten prou ben parats; en altres grups d’animals, com els amfibis, la situació encara està pitjor. És evident, que si cada cop hi ha més gent, contaminem més i passa tot això que esteu comentant. 

Seguint amb la mateixa qüestió, creus que és molt preocupant l’augment de la quantitat d’aus en perill d’extinció? 

Normalment, l’estat de les aus és un reflex que no funcionen els ecosistemes, els hàbitats on són. O sigui que les aus es veuen molt i, si desapareixen, doncs es nota. Però insisteixo, hi ha moltes altres espècies que desapareixen i no ens n’adonem. El que és preocupant és que cada cop queden menys espais de la Terra en els que es mantinguin intactes els ecosistemes..

Doncs veient la situació actual, quines mesures penses que podrien frenar la situació d’extinció d’algunes espècies animals per culpa de l’acció de l’home?

Realment, és molt complicat, perquè està molt relacionat amb el tema del creixement de la població i el nivell de vida de la població. Canviar la situació implicaria canvis, sobretot a nivell econòmic. Estem consumint per sobre de les nostres possibilitats, per sobre del que el planeta ens pot oferir, i hem d’aprendre a consumir els recursos naturals d’una altra manera. I també tenim un problema, perquè cada cop hi ha més gent al món i això és insostenible. S’ha d’arribar a un equilibri. Sí que s’ha vist que, quan augmenta el nivell de vida de la gent, normalment es tenen menys fills i, per tant, no hi ha aquest augment tan bèstia de la població. I si aprenem a fer ús de la tecnologia que tenim, o sigui a fer-la servir per no contaminar tant, es podrà arribar a un equilibri. 

Per què creus que diuen que els ocells són la manera de mesurar la salut del planeta? 

És el que comentàvem abans: els ocells són fàcils d’identificar. Llavors, si tu tens controlats en una zona els tipus d’ocells que hi ha i quants n’hi ha, a la que detectes que desapareixen, és fàcil d’estudiar el que està succeint. En el cas dels altres animals això és molt més complicat de detectar. Els ocells els pots controlar i això et permet veure si les coses van millor o pitjor. I la informació que reculls és molt important per als ornitòlegs. 

Estàs en contacte amb algun grup d’ornitologia?

Sí. Estic amb diferents grups que treballen a nivell de Catalunya i a nivell europeu, i les dades que tenim les les compartim. Aquesta informació va a parar en un banc de dades i així es poden analitzar a nivell a nivell global. 

Passem a l’última pregunta: sabem que actualment l’ornitologia per a tu és una afició, però alguna vegada t’has plantejat deixar l’escola i dedicar-t’hi professionalment? 

No, la veritat és que m’ho passo molt bé fent de professor. M’agrada la feina que tinc i m’agrada mantenir l’ornitologia com a un hobby, com una cosa més. No canviaria l’ensenyament per aquesta afició.