Joan Margarit: “Sempre em pressionaven per entrar al CAU, però al final no vaig entrar, fins que vaig acabar com a monitor”

Joan Margarit, ex monitor del CAU d’Olesa de Montserrat, entra com a professor de biologia a l’Escola Creixen Povill Olesa

Germán Sánchez, Héctor Viñuales, Alejandra Parente i Elena Montufo

Joan, és la primera experiència com a professor de secundària?

Sí, és la meva primera experiència com a professor de secundària. Sí que és veritat que a començaments de setembre vaig estar fent classes a un institut de cicle superior, però de classe de secundària sí que és la primera vegada que les faig.

Per què et vas decantar pels estudis de la branca de ciències?

Perquè sempre m’ha interessat la ciència des que anava a l’ESO. Llavors no sabia quina carrera fer. La biologia era l’assignatura que més m’agradava a batxillerat i llavors tampoc sabia concretar el que més m’agradava. Al final estava entre biologia i geologia, així em vaig decantar per la biologia.

Com ha sigut fins ara la teva experiència a l’escola Creixen Povill?

Molt bé, la veritat és que estic molt content. El claustre és molt maco i m’ha sorprès positivament.

Aquestes setmanes que estàs a l’escola han sigut setmanes intenses?

Bé, és que treballar amb adolescents sempre és intens. Llavors, sí, sí que han sigut molt intenses.

Abans feies de monitor voluntari al cau. Quin va ser l’objectiu per entrar-hi?

L’objectiu per entrar va ser treure’m el carnet de monitor, però un cop me’l vaig treure m’hi vaig quedar perquè em va agradar molt la feina que fèiem amb els nens i els joves.

Encara segueixes fent de voluntari al cau? I si no, perquè ho has deixat?

No, ja no segueixo fent de voluntari al cau. Ja fa molts anys que feia de voluntari tant al cau com en les colònies del Daina, i a mesura que et fas gran, per falta de temps i altres motius, ho has de deixar.

Quina ha sigut l’edat que més t’ha costat guiar en el cau?

Sempre he estat amb els de la mateixa edat, de 6è de primària a 2n d’ESO i és una edat molt bona i mai he tingut problemes.

Has tingut contacte amb adolescents abans?

Bé, directament no, però sí que és veritat que en les colònies que organitzo van de 4t de primària fins a sisè. A sisè ja estan començant a ser adolescents, però no té res a veure amb la secundària.

Com vas saber que t’agradaven els nens?

Als 15 anys quan feia d’entrenador de bàsquet vaig descobrir què m’agradava treballar amb els nens. Llavors quan vaig acabar la carrera vaig descobrir que ser professor era el que m’agradava més.

Quina és la franja d’edat que està més solicitada?

Era la branca dels pioners. És la que agafen des de 3r de l’ESO fins a 1r de batxillerat, i era la que tothom volia agafar

Per quin motiu aconsellaries que els adolescents formesi’n part del cau?

Perquè crec que el cau ofereix una educació que a l’escola no es dóna, ja que a l’escola és tot molt més formal. I el cau dona un tipus d’educació que no s’imparteix a l’escola.

Quina és l’experiència que més t’ha agradat d’allí?

El que més m’agradava era anar de travessa. Anar de travessa era agafar tots els nens i per setmana santa anaves a la muntanya, i durant l’estiu durant 10 dies. Pujaves a la muntanya i llavors feies una ruta per algun lloc de la muntanya, i a més durant aquells dies vas fent activitats, vas fent tallers, vas fent molts jocs i la veritat és que és molt maco.

Has entrat com a monitor o ja havies fet d’“alumne” en el cau?

Vaig entrar com a monitor. Sí que és veritat que tots els meus amics d’aquí d’Olesa anaven al cau des de petits i sempre em pressionaven per entrar-hi, però al final no vaig entrar, fins que vaig acabar com a monitor.

Sempre has estat vinculat al cau d’Olesa o has anat a altres pobles?

La cosa és que cada mes el cau fa una excursió. Llavors a cada excursió de cada mes te’n vas a un altre cau d’altres poble. A les hores vas descobrint caus de tot Catalunya.