Now and Then, intel·ligència artificial o The Beatles?

Milions de persones han escoltat la nova cançó de The Beatles durant les últimes setmanes

Jan Temporal, Max López, Paula Gutiez i Jana González

És ben segur que molts de vosaltres haureu escoltat la nova cançó dels Beatles. Es titula Now and Then i va ser creada per tots els membre de la banda als anys 70, però va gravar-se i va ser editada per Paul McCartney i Ringo Starr, els dos membres de la banda que encara són vius, i que han recuperat la cançó que ja havien creat prèviament i han afegit la veu dels seus companys difunts amb ajuda de la intel·ligència artificial.

La creació de la cançó ha estat possible gràcies a la intel·ligència artificial, que ha utilitzat gravacions passades de les veus de John Lennon i George Harrison per crear aquesta nova cançó. Els integrants de la banda han fet servir aquest tipus d’intel·ligència per extreure la veu de Lennon de la maqueta original. Asseguren que el procés va ser molt complicat a causa de la deficiència del so original de la veu i, per això, van deixar-ho de banda fins a l’aparició d’aquesta nova IA.

Tal com comenta la Isa Bodas, la professora de música de secundària de Creixen Povill, aquesta és una oportunitat d’escoltar la veu de John Lennon una altra vegada gràcies a la intel·ligència artificial. Assegura que Now and Then la transporta a la música dels Beatles, i això, sempre és agradable, diu. En relació amb l’ús de noves tecnologies, comenta que hi ha vegades que l’ús de la IA pot ser positiu i no veu que hi pugui haver cap mena d’inconvenient, ja que és una bona manera de recordar els membres del Beatles que ja han mort, que van ser unes persones molt importants en l’àmbit de la música. Tot i això, afirma que hi ha diferències respecte a les cançons antigues: el so. Ara, tenim una sèrie de possibilitats tecnològiques i això fa que, encara que no ho vulguem utilitzar, les acabem fent servir. La cançó preferida de la Isa és Help!, i creu que tot i que els resultats de la nova cançó s’assemblen molt a les cançons del passat, en cap cas podrà ser millor.

Creiem que ha estat bona idea el fet d’acabar una nova cançó amb la IA, ja que això ha permès que després d’un munt d’anys hàgim pogut escoltar de nou una cançó d’aquest grup, el que ens ha portat molts records i melancolia. Pensem que les veus de la cançó canvien una mica però no és un fet gaire significant per als amants d’aquest mític grup de Liverpool.