Imatge de la portada de 'Marina'. Font: culturascf.cat

‘Marina’, un relat de Ruiz Zafón que no us deixarà indiferents

Per: Adriana Carvalho

La novel·la que us volem recomanar avui és el conegut llibre ‘Marina’, de Carlos Ruiz Zafón. L’autor d’aquesta novel·la és un prestigiós novel·lista català, conegut per una extensa varietat d’obres com ‘L’ombra del vent’, entre d’altres. Desgraciadament, va morir fa dos anys (2020) a causa d’una malaltia. Sens dubte, va ser una gran pèrdua pel món de la literatura moderna, ja que els seus llibres han tingut una gran acceptació i han connectat molt bé des de sempre amb els lectors actuals. La novel·la de la qual us volem parlar té 304 pàgines, però tot i que pot semblar un llibre llarg, no es fa gens pesada perquè la història és molt interessant i enganxa de la primera a l’última pàgina.

Barcelona: Florenica Potter

El relat tracta sobre la duresa de la soledat d’un jove noi, anomenat Oscar. Aquest jove té per costum recórrer els carrers de la Barcelona dels anys 70. En un d’aquests llargs passejos es troba a les portes d’una gran i aparentment abandonada mansió, on coneixerà un home anomenat German i, gràcies a un desafortunat incident amb ell, coneixerà una noia que li roba l’alè. La Marina, filla del German, ajudarà que aquest terrible incident se solucioni. Després de tota una trama d’embolics, l’Oscar deixa de ser aquell solitari llop que era i passarà quasi a formar part de la família de la Marina i en German. Tots tres passaran junts tardes senceres d’aquell fred hivern, mentre que alhora la Marina i l’Oscar es veuren enfonsats en una temible història que els portarà a conèixer la mort com si es tractés d’una vella amiga.

En aquest relat, el lector es pregunta si és possible burlar la mort. Pot algú amagar-se d’ella i sobreviure-la 20 anys després? Aquestes preguntes no seran res comparat amb els grans dubtes que la novel·la planteja. Els lectors de la novel·la de Zafón descobriran la cara més misteriosa d’una pèrdua i com una història sense final és una història que no acaba.

Recomanem moltíssim aquesta novel·la per la representació del patiment humà i de la pèrdua. Aquesta novel·la et fa entendre els dolents i estimar els bons. Et fa passejar diariàment pels carrerons d’una quasi ja perduda Barcelona. Una Barcelona que et portarà a conèixer gent meravellosa que està perduda en els records d’una llarga i fosca història. Perquè com ja hem dit abans, una història no tancada mai serà una història acabada. T’atreveixes a descobrir-la tu mateix?

Foto de Barcelona: Biel Morro