L’ús del mòbil en la infància i l’adolescència

Candela Reyes, Lucia Muñoz, Silvia Gonzalez, Ian Rosa, Sara Tirach

Avui en dia les pantalles estan presents en la societat i en totes les edats. L’ús de la tecnologia afecta en gran part la salut dels nens i dels joves. Un dels dispositius més presents a les nostres vides és el mòbil, una eina que ha transformat la manera com ens comuniquem, aprenem i ens relacionem amb el món.

Tot i això, aquest avenç tecnològic també planteja preguntes importants sobre els efectes que pot tenir en el desenvolupament emocional i social de la infància i l’adolescència.

No podem negar que les noves tecnologies ocupen gran part del nostre temps. Les pantalles estan devorant els nens petits i els joves, ja que en comptes de veure els nens petits distreure’s amb joguines, els veiem amb les pantalles jugant o veient dibuixos. Per exemple, a l’hora de fer un viatge els nens estan acostumats a utilitzar el mòbil per no avorrir-se o per entretenir-se… En canvi, abans, quan els nens anaven amb cotxe, l’únic que preguntaven era quan quedava per arribar i s’entretenien mirant per la finestra o simplement s’avorrien. Si busquem exemples de l’ús de pantalles entre els adolescents, podem parlar del fet que molts cops queden per veure’s, però en realitat està cada un amb el seu dispositiu sense interactuar amb la resta del grup. A més, també s’ha registrat una alta conducta suïcida a causa de l’ús de les tecnologies, perquè hi ha moltes persones que es dediquen a fer ciberassetjament (assetjar per les xarxes socials) i això provoca que els adolescents puguin agafar complexos, depressió, ansietat…

D’altra banda, no podem negar que gràcies a la tecnologia estem avançant molt, i que ens ha ajudat molt a l’hora de relacionar-nos i aprendre coses noves. És a dir, que també té un munt de coses bones. Per tant, no s’ha de prohibir el seu ús, sinó que s’ha de regular.

Sobre el tema que últimament es debat molt sobre l’ajornament del fet de donar el mòbil als 16 anys, creiem que és una edat molt tardana per donar el primer mòbil. L’edat que nosaltres pensem que seria ideal és als 11 o 12 anys (al començar l’ESO). Perquè és quan els adolescents comencen a anar sols al l’institut, sortir amb els amics…

En conclusió, nosaltres pensem que els adolescents no fem un bon ús del mòbil. Emprem moltes hores a les xarxes socials sense adonar-nos de l’ús excessiu que en podem arribar a fer. És imprescindible que aprenguem a autoregular-nos.