Latin Grammy 2023: les polèmiques i les actuacions més importants de la gala

Mara Mateos, Júlia Mas, Adria Nieto, Alba Martinez

Els Latin Grammy són un esdeveniment anual que premia els artistes de la indústria de la música llatina. S’atorguen premis en diverses categories, com ara cançó de l’any, àlbum de l’any, millor artista nou, entre d’altres. L’esdeveniment és transmès en viu i compta amb la participació de diversos artistes llatins reconeguts. Aquest any hi van anar artistes com Rosalia, Mon Laferte, Julieta Venegas, Pastora Soler, Arde Bogotà o el productor i compositor Edgar Barrera. Aquest esdeveniment té una durada de tres hores. Enguany s’ha celebrat el dia 16 de novembre a Espanya, concretament al Palau de Congressos i Exposicions de Sevilla.

El Rauw Alejandro i la Rosalía van trencar el seu compromís el passat mes de juliol després de tres anys de relació. No havien coincidit fins ara en cap esdeveniment públic pel que l’expectació per veure la que un dia va ser la parella de moda reunida de nou era màxima.

La cantant, que va arribar a la cerimònia sola a diferència del seu ex, que ho va fer acompanyat per la seva mare, va ser l’encarregada d’inaugurar la 24a edició dels premis. Ho va fer amb una espectacular interpretació del tema “Se nos rompió el amor”, de Rocío Jurado, conegut com un himne al desamor, al qual la intèrpret va decidir fer alguns petits canvis. La cançó original diu: “Se nos rompió el amor de tanto usarlo”, però la intèrpret de Motomami va modificar la frase dient: “Se nos rompió el amor de tanto usarlo o de no usarlo” fent que totes les mirades es posessin al Rauw.

Rauw va arrencar cantant gairebé a capela una cançó amb un títol també amb molt significatiu: “Se fue”. La cançó de Laura Pausini, homenatjada com a ‘Persona de l’Any’ pocs minuts abans del seu pas per l’escenari, va portar el solista a la vora de les llàgrimes.

És evident que gestionar una situació d’aquest tipus públicament, és totalment innecessari. Fer-se una dedicació d’aquesta manera en un esdeveniment tan important i mundial és poc professional per la seva part i immadur no portar aquests temes tan personals fora de l’espai de treball. Es nota que volien cridar l’atenció per així crear polémica i públic.

D’altra banda, dos dies després de la Gala, el 18 de novembre, es va fer famosa una polèmica que va ressaltar a les xarxes socials. Andy Lucas, el famós grup espanyol, van fer públic un vídeo on mostren la seva opinió sobre que no han sigut invitats al esdeveniment concedit en la seva terra natal. El vídeo té una durada de 4:45 minuts i han fet declaracions com “Es un gesto feo hacia nosotros el que no nos inviten al evento” o ‘’Se están convirtiendo en FITUR’’ fent referencia a la fira madrilenya altament transitada pels turistes.

Des del nostre punt de vista veiem que és un gest molt lleig no convidar cantants icònics de la terra natal on es va celebrar l’esdeveniment. A més que Andy i Lucas van ser nominats dues vegades als Grammys Latino i van ser guanyadors de premis com premis els Onda al grup revelació, un dels premis amb més reconeixement.

Aitana Ocaña va rebutjar anar a la gala al no poder passar per la catifa vermella. En canvi, molts influencers que no volen perdre’s l’esdeveniment, van assistir-hi igualment.

En fi, una gana farcida de premis però també de polèmica i “salseo”.