La música és un art en el qual avui en dia podem accedir molt fàcilment. Pot tenir molts avantatges. Nosaltres parlarem sobre la millora emocional que té, com per exemple poden ser: la millora en la teva expressió sentimental, l’equilibri emocional, l’autoestima, etc.
En aquest article parlarem i donarem la nostra opinió sobre la influència de la música en la nostra salut mental. Ens dividirem en tres seccions: La música genera dependència? Com ens afecta emocionalment?, i físicament?
Nosaltres creiem que la música genera una certa dependència emocional cap a les persones, pensem que ens aporta un gran benefici emocionalment, que ens ajuda a canalitzar l’ansietat, estar estables emocionalment i de vegades a tranquil·litzar-nos en moments d’estrès.
La música la podem escoltar al llarg de la nostra vida, i moltes vegades té el poder de canviar com et sents, no us ha passat mai que esteu tristos, i escolteu una cançó alegre i de cop ja esteu millor? Bé, doncs això és el que genera, serveix com a refugi en moments d’estrès, hi ha una relació important entre la música i les emocions. La música et pot generar qualsevol estat d’ànim, fent que moltes vegades depenguis de la música per poder sentir-te millor.
Però, a més a més de la seva importància cultural i emocional, la música també té beneficis científicament comprovats. En aquest món, desgraciadament, cada vegada hi ha més persones amb problemes d’estrès o emocionals que afecten molt, gràcies a això, la música té un valor terapèutic més important, per dir-ho així. Com bé hem explicat abans, escoltar música ens pot ajudar a tranquil·litzar-nos, pot fer que ens sentim millors amb nosaltres mateixos.
Tot això que us hem explicat fins ara té un nom, aquest és, la musicoteràpia. Segons la Federació Internacional de la Musicoteràpia, denominem així a l’ús professional de la música que intervé en entorns mèdics, educatius i quotidians sobre les persones, famílies, etc. És a dir, es tracta d’aprofitar les connexions emocionals que les persones senten amb la música per així fer que se sentin molt millor.
La musicoteràpia no només s’enfoca cap a la recuperació, sinó que també té com a objectiu millorar aspectes del nostre benestar.
Entre els beneficis de la musicoteràpia tenim:
Millora les habilitats com la coordinació, la comprensió i la memòria.
Augmenta positivament la creativitat, millor expressió personal i artística d’emocions
Explorar records i experiències, connectar amb aspectes interns.
Millora de l’estat d’ànim i reducció de l’ansietat (calmat i equilibrat emocionalment)
(Tocadiscs, Prixton)
A causa de tants beneficis, es recomana que tothom dediqui una estona per poder gaudir i connectar amb la música. És increïble com una cosa tan simple com escoltar diferents melodies pot arribar a transformar el nostre estat d’ànim, ajudar a relaxar-nos i a millorar moltes coses sobre nosaltres mateixos.
La importància de la música en la salut mental és un dels altres punts importants. Els problemes de salut mental afecten milions de persones arreu del món, i segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’any 2030 aquests seran la principal causa de discapacitat en l’àmbit global.
La música ofereix una alternativa accessible i poderosa.
La seva capacitat per acompanyar-nos en moments difícils i ajudar-nos a canviar
l’estat d’ànim és molt important. La música és capaç de reconfortar-nos en moments tristos i també a mostrar-nos records feliços i alegres. Té un impacte molt beneficiós sobre les nostres emocions, però aquesta connexió va més enllà: ens ajuda a veure el món des d’una altra perspectiva.
La música i la musicoteràpia són recursos efectius i accessibles que donen suport a la nostra salut mental. Amb els seus múltiples beneficis podem trobar en la música un refugi per al nostre benestar emocional. Omplim la nostra vida de música i aprofitem els seus beneficis!
(Imatge del Estudi People too, Rússia)
Ens acomiadem amb aquesta reflexió: Més enllà de l’entreteniment, la música és una eina transformadora que pot ser un suport essencial en les nostres vides.
(ChatGPT imatges, dependència musical)