Feminisme, una llarga lluita a recórrer

Amb la consigna de fer un article d’opinió, hem arribat a la conclusió de parlar sobre el feminisme actual. Hem manat una enquesta a tot el centre escolar per veure també i comparar l’opinió dels nostres companys. 

Emma Garcia

Segons El País, RTVE, el Ministeri d’Igualtat (amb la violència de gènere) o El Periódico tenen moltes opinions molt disperses, però una en comú: “El feminisme està decaient costa a baix i sense frenada en la joventut” O això diuen per una part. Un altre article d’un estudi ens comparteix aquestes dades: “Un 28% de los jóvenes piensa que el feminismo no se ocupa de los problemas reales de las mujeres, un 26,4% opina que el feminismo no es necesario y un 24% cree que busca perjudicar a los hombres.”Però, que passa de veritat? Què és el feminisme? S’ensenya a les aules i des de casa com s’hauria d’ensenyar? Se’n sap el que s’hauria de saber? Acompanya’ns en aquest article, que és un recull sobre la història del feminisme, el que va fer i el que està fent, a més a més hem llançat una enquesta per veure com està l’assumpte al nostre centre.

 Històricament

El feminisme fa segles que actua (des de la primera manifestació el 1848 a Seneca Falls, Nova York, fins al dia d’avui 2024). El feminisme ha tingut dates especials on ha aconseguit coses grans, com el dret a votar de les dones, el permís de maternitat, l’accés a la universitat, la possibilitat d’obrir un compte bancari, el dret al divorci, el dret a l’avortament o la llei contra la violència de gènere (al final de l’article es trobarà un enllaç amb tots els drets).

Un fet molt important que va marcar el feminisme i ens va donar el 8M va ser un accident en una fàbrica tèxtil Com va dir la página web de “la marea”:  “El 8 de Marzo de 1908, un grupo de mujeres se reunieron en la fábrica textil Cotton de Nueva York para declararse en huelga. El dueño las encerró con llave y prendió fuego al edificio: murieron 129 mujeres. Las telas que fabricaban eran de color violeta, por eso desde entonces este color se convirtió en un símbolo de la lucha  de la mujer por sus derechos”.

A Espanya va ser complicat, ja que abans del franquisme, les dones havien aconseguit certs drets i llibertat, gràcies a les reformes de la Segona República (1931 – 1939). Quan va arribar la dictadura, tot depenia dels marits, la imatge de la dona Espanyola era: Mestressa de casa, mare excel·lent, dona submisa i treballadora dins de la llar.

Actualment, a Espanya, som un dels països més progressistes, i els drets que tenim les dones són més semblants o quasi iguals als dels homes. Falta bastant per recórrer, però ara el més important és reeducar la nostra societat.

El 2023 va ser el pitjor any amb Violència de gènere que ha sigut realitzada en Espanya, amb 56 dones assassinades, com va predir el Diario Público o el que va emetre La 1 en el seu programa de Cap d’Any.

Actualment (Resultats enquesta)

Hem realitzat una enquesta en el nostre centre escolar, per veure què opina la gent sobre el feminisme actual. Per què hem fet aquesta enquesta i no hem preferit buscar de dades per internet? Creiem que el millor exemple és veure com és la nostra actualitat més propera, estudiar-la i veure què manca, què està malament i  com es pot millorar. L’enquesta conté preguntes com el gènere de l’enquestat, què opina del feminisme d’abans i actual i si creu que funciona. En la nostra enquesta han respost 40 persones. A continuació, exposem el recull de dades de la nostra enquesta:

Gràfic de respostes de Formularis. Títol de la pregunta: Ets: Home, dona o altre. Nombre de respostes: 40 respostes.

Gràfic de respostes de Formularis. Títol de la pregunta: Creus que el feminisme d'abans funcionava?. Nombre de respostes: 40 respostes.Gràfic de respostes de Formularis. Títol de la pregunta: Creus que el feminisme actual funciona?. Nombre de respostes: 40 respostes.

 

En aquesta enquesta surten reflectides diferents coses:

 1. La majoria de les persones que han contestat són homes (concretament 27).

 1. La minoria de persones que han contestat han sigut dones (concretament 12).

 1. El 50% d’alumnes (20 persones) creuen que el feminisme actual no funciona, s’ha demanat una argumentació, i més o menys, un 10% de persones (majoria homes) han sortit comentant coses inapropiades de les dones, un 20% dient que la dona busca la superioritat i altre 20% dient que no està informada del tema (majoria dones). Això també passaamb la pregunta del feminisme d’abans.

L’opinió de les enquestadores

Hem considerat que hi ha una greu desinformació sobre el feminisme. Moltes persones, majoritàriament homes, se senten afectades i a la defensiva pel moviment. A més a més, creiem que a les aules no es dona la suficient informació o no es dona correctament.

Arribant a una conclusió, hem trobat comentaris com que ‘’les dones no serveixen per a res’’… Aquest article es queda curt, per expressar tot el que hem de dir. Per això, basant-nos en aquest tema, realitzarem un pòdcast, on recollirem totes les dades i coses que han sortit realitzant aquesta recerca.

Referències (en ordre)

 1. https://elpais.com/opinion/2023-10-29/machismo-juvenil.html#

 2. https://www.rtve.es/noticias/20230202/unicef-barometro-adolescentes-preocupaciones-machismo/2420328.shtml

 1. https://violenciagenero.igualdad.gob.es/violenciaEnCifras/estudios/investigaciones/2015/pdf/Libro20_Percepcion_Social_VG_.pdf

 1. https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20221125/chicos-adolescentes-feminismo-efecto-rebote-negacionismo-machismo-79029090

 1. https://observatorioviolencia.org/la-juventud-es-cada-vez-mas-feminista-pero-aun-hay-retos-a-abordar/

 1. https://www.cndh.org.mx/noticia/primera-convencion-feminista-sobre-los-derechos-de-la-mujer-en-eeuu

 1. https://www.harpersbazaar.com/es/cultura/viajes-planes/g43216873/8m-feminismo-derechos-logrados-mujeres-espana-siglo-xx/

 1. https://www.lamarea.com/2016/03/08/el-origen-colectivo-del-8-de-marzo/

 1. https://www.lamarea.com/2016/03/08/el-origen-colectivo-del-8-de-marzo/

 1. https://www.20minutos.es/noticia/5204890/0/2023-ano-negro-por-violencia-genero-negacionismo-legitima-agresores-desconfianza-victimas/

 1. https://www.publico.es/mujer/ano-2023-sera-peor-violencia-machista-2019-verano-negro.html

 1. https://docs.google.com/forms/d/1tkCAZuE2lU8kuBUOqV5imtcb3vs0qA_Y-3A03qBDXY8/edit

 1. https://docs.google.com/spreadsheets/d/117ryo7SqGt0u93BuXGSkol5Jug1Pg-UEFQJsjY-OHzM/edit#gid=1899766047