Els joves d’ara tenen molt a dir, però la manca d’espais on fer-ho dificulta que els adolescents puguin sentir-se escoltats i atesos dins del “món adult”
Per: Adriana Carvalho, Adrià Fernández, Xènia Ruano, Andrea Santacana
Diferents especialistes en psicologia adolescent afirmen que: “els joves necessiten ser escoltats, i ja ho necessitaven abans dels temps de confinament”. L’etapa adolescent no és només una etapa en la qual es construeixen pensaments, sinó que també cal compartir-los. És un moment en el qual l’adolescent s’introdueix a la societat, i busca un lloc on ser lliure a l’hora d’opinar, que esdevé una necessitat.
Generalment, podem creure que els joves ja tenen espais on comunicar-se, sobretot si pensem en les xarxes socials. Però després de parlar amb diferents joves d’entre 12 i 16 anys, hem arribat a una altra conclusió: més del 95% dels joves preguntats estan d’acord amb la següent afirmació: “A les xarxes socials no som escoltats per ningú, només ens serveixen per desfogar-nos”, i això ens fa pensar: realment els joves són escoltats?

Dins de l’escola hem escollit diferents alumnes que representessin els seus cursos, i tot i haver-los entrevistat per separat, tots han coincidit en una mateixa idea: “no som escoltats ni pels nostres companys, ni pels més grans”. Diferents estudiants han argumentat aquest fet dient que sempre que volen donar la seva opinió obertament, altres companys la censuren o, fins i tot, tristament, són censurats pels adults del centre.
Aixi, existeix una falta de comunicació entre individus de la mateixa edat, és a dir, el jovent no respecta entre ells les opinions d’altres. Demanen ser escoltats, però entre ells no s’escolten. Potser el gran problema és que tothom vol dir i opinar, però no tothom està disposat a escoltar.
Els joves també demanen ser escoltats pels adults, i molts, no tots, estan d’acord que la majoria de professors els escolta i respecta. L’opinió majoritària és que els mestres escolten i respecten, a excepció d’uns alumnes, que deien que a vegades els manca l’escolta per part dels més grans del centre, incloent als mestres. Tot i aquest petit desacord, tots coincidien en que no tenen cap comunicació amb l’equip directiu i afirmaven no conèixer el consell escolar fins després de les últimes eleccions el passat 25 de novembre.
En conclusió, els joves d’ara han d’aprendre tant a escoltar com a fer-se escoltar, i els adults han d’aprendre a escoltar, perquè tots podem aprendre de qui menys esperem.
