Cavalcada de reis Olesa de Montserrat (Ajuntament).
//

El nostre municipi Olesa de Montserrat

Les propostes de l’agenda municipal

Laia Torres, Cecilia Casals i Judith Alvarez

Hem fet una recerca sobre l’agenda cultural del nostre municipi, Olesa de Montserrat. Hem consultat les diferents webs culturals del nostre poble i els resultats han sigut els següents.

L’esdeveniment que tenim més proper que podem trobar i un dels més impressionants de tot l’any és el Nadal. En aquesta època de l’any podem trobar diferents esdeveniments en el poble.

Els pastorets:
Teatre, tradició, cultura, joventut. Són definicions d’aquesta representació que, generació rere generació, acompanya les festes nadalenques des del primer terç del segle XX. Els Pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús d’Olesa és la versió particular de l’obra de Josep Maria Folch Torres a càrrec de la Companyia de Teatre Jove del Casal. De Nadal a Reis es poden veure entre quatre i cinc presentacions d’aquesta obra familiar sobre el naixement de Jesús i la batalla del cel i l’infern.

Les llums:
Olesa es prepara per Nadal després de donar el tret de sortida a les festes amb l’encesa de llums a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay i la celebració del parc infantil Nadal Xics a l’Escorxador, a principis de desembre.

Cavalcada de Reis i Pare Noel:
Il·lusió, emoció i fantasia defineixen una de les nits més màgiques de l’any: la visita de ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar. Els Reis d’Orient i el patge Viu-Viu arriben en tren i són rebuts per les autoritats i per gran quantitat d’olesans i olesanes de totes les edats concentrats a l’estació dels FGC.

La gran cavalcada, amb les carrosses plenes de joguines i caramels, recorre els principals carrers de la vila fins a la plaça de Catalunya, on ses Majestats reben la clau que obre totes les llars del municipi.

Fira de Nadal:
Trobar ornaments o un regal ben original. Això i més es pot trobar a la Fira de Nadal d’Olesa que, juntament amb els carrers ja il·luminats, anuncia l’arribada de les festes nadalenques. Parades d’artesania i de productes de la terra omplen, durant tot un dissabte de mitjan desembre, el carrer de Salvador Casas i la plaça de Fèlix Figueras i Aragay.

L’Ajuntament i l’Eixida d’Art organitzen aquesta Fira, que dona suport a la tasca artesanal i que ve acompanyada d’activitats paral·leles adreçades a tota la família.

Ruta del pessebre:
La Ruta dels Pessebres és una de les iniciatives destacades de la programació nadalenca olesana. Impulsada per l’Associació de Pessebristes d’Olesa és una oportunitat per poder visitar els pessebres que estan ubicats en equipaments públics i en habitatges particulars del municipi. L’entitat ha recuperat, així, la tradició d’obrir les portes de les cases dels vilatans per mostrar el treball fet durant tot l’any de les diferents escenes del naixement de Jesús.

En total són uns quaranta pessebres els que conformen la Ruta que esdevé, ja, una activitat consolidada que estimula la creativitat artística i la tradició, a més de ser una forma de millorar la convivència entre la ciutadania.

A banda de la Ruta, per les mateixes dates de Nadal es pot visitar l’exposició de diorames de pessebres a la Casa de Cultura de la vila.

A més a més, podem trobar esdeveniments més propers a la data actual com visites guiades a la torre del rellotge i al nucli antic del municipi, tallers d’il·lustracions…