Portada de la novel·la "Ara que estem junts"

“Ara que estem junts”, un llibre molt recomanable

Javi Milán, Arnau Álvarez, Yassine

Ara que estem junts és un llibre publicat inicialment al 2012 per l’editorial Labutxaca. Se n’han fet un total de 17 edicions, i el seu autor és Roc Casagran. Aquest llibre té una versió en llengua castellana, titulada Ahora que estamos juntos.

En aquesta història ens trobem en la pell del Tòfol, un noi de dotze anys que té un germà bessó que es diu Tian, que té una malaltia als pulmons. Ells i la seva família viuran la Guerra Civil Espanyola des del bàndol republicà. A causa dels seus ideals hauran de fugir a França (això farà que els dos germans s’hagin de separar durant un gran període de temps i que el pare hagi d’anar a lluitar al front) i aniran a parar en el camp de concentració d’Argelers. Durant la seva estada al camp viuen experiències molt dures: morts, noves amistats, retrobaments, supervivència, malalties, gana, patiment… Més de la meitat de la novel·la descriu aquestes situacions i en la part final veiem com els protagonistes (el Tòfol i la Maria) es traslladen a Mèxic i passen un llarg exili.

Aquesta lectura és molt recomanable per a la gent de la nostra edat, per posar-nos en la pell de la gent que va viure la guerra civil en el bàndol república i la gent que va fugir i va anar a parar a llocs on les condicions de vida eren tant o més dures que en el seu país en guerra. Tot i que el lector sap des del primer moment que es tracta d’una història de ficció, està basada en fets reals que moltes famílies van viure durant aquells anys. 

Un aspecte positiu del llibre són tots aquells moments en el que el protagonista intenta ajudar la seva família a poder sobreviure en temps de guerra i penúries. Un altre aspecte a destacar és el seu final commovedor, ja que veiem una persona ja gran que ha viscut moltes experiències dures, però ha aconseguit sortir-se’n i treure’n un aprenentatge: l’amor és capaç de fer avançar malgrat les dificultats amb què es puguem trobar a la vida.