Els alumnes troben a faltar les sortides. (Font de la imatge: unsplash.com)

Sobre la importància de les excursions i les colònies en l’etapa escolar

/
89 visites

Viatges de fi de curs, sortides, colònies… un munt d’experiències imprescindibles en la vida dels alumnes que la Covid-19 ha fet desaparèixer

Degut a la situació actual de pandèmia, aquest curs els alumnes hem perdut l’oportunitat d’anar d’excursió i de colònies, tal com estàvem habituats a fer en cursos anteriors. Potser algú pensarà que tampoc és tan greu, que l’important és que hàgim pogut tornar a les classes de manera presencial, però sota el nostre punt de vista no és així. Les sortides, colònies i viatges són també una part essencial de la nostra formació i del nostre aprenentatge.

Normalment a l’escola fèiem com a mínim una excursió trimestral, relacionada amb alguna de les matèries i dels continguts que es treballen a l’aula. Les excursions ens serveixen per aprendre i alhora descansar de la rutina a la qual estem acostumats durant el curs, és a dir, a treballar dins l’escola. A més, durant les sortides podem conèixer els professors i els companys d’una altra manera, en un altre espai i un altre ambient, normalment en una situació més distesa, com sol ser la d’una excursió. A més, també teníem petites sortides d’àmbit més local (al casal del poble a veure alguna obra de teatre, a la casa de cultura a veure alguna exposició…), i sortides més lúdiques a final de curs.

Després també hi ha les colònies, les sortides de tres o quatre dies que fèiem sobretot a primària. Sota el nostre punt de vista, són vivències i experiències molt importants en la vida d’un alumne ja que fomenten el companyerisme i la relació amb els amics durant les 24 hores del dia. També t’ajuden a ser més independent i autònom, ja que no estàs amb els teus pares i has de col·laborar en moltes activitats durant el dia perquè tot funcioni, a més de passar uns dies inoblidables amb els teus professors i companys de classe. 

També és important destacar que la majoria d’activitats fora de l’aula (sortides, excursions, colònies, viatges de fi de curs…) solen ser a la natura, i això ens ajuda a comprendre-la i respectar-la. Molts alumnes vivim en entorns urbans i passar uns dies en contacte amb la natura és molt enriquidor.

Doncs bé, l’actual curs escolar, a causa de les restriccions de mobilitat i les normes sanitàries, no ha tingut res de tot això. Ens hem perdut un munt de vivències i aprenentatges fora de l’aula que pensem que són tan importants o més que els que fem dins l’escola. 

Per Aleix Sotil, Dylan González, Eric Ibor i Robert Palà

Redactor Junior

El més recent